MIsiunea noastră
Misiunea bisericii îndeplinește scopul bisericii răspunzând la întrebarea: Cum vrea Dumnezeu să fie glorificat? Domnul Isus Hristos ne explică cum în Evanghelia lui Ioan 15:8: „Dacă aduceți multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit/glorificat; și voi veți fi astfel ucenicii Mei.”
Condițiile glorificării: rodire și ucenicie.
Omul ajunge să-L glorifice pe Domnul când el devine un ucenic care Îi aduce roadă. Misiunea bisericii noastre este formarea de ucenici care aduc rod. Scopul bisericii verticale este glorificarea lui Dumnezeu, iar misiunea bisericii verticale este facerea/formarea de ucenici.
Astfel, în biserică, căutăm să împlinim porunca lui Dumnezeu, urmărind procesul formării ucenicului, pentru a ajunge la profilul ucenicului dorit de El.
PORUNCA: enunțată în Marea Trimitere din Matei 28:19a: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile…”
PROCESUL: descris în Matei 28:19 b-20 „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit.”
Cei trei pași în formarea ucenicului (bazați pe Matei 28)
UCENICUL CREDE ÎN ISUS
UCENICUL SE CONECTEAZĂ LA TRUPUL LUI ISUS
UCENICUL CREȘTE ÎN ASEMĂNARE CU ISUS
UN UCENIC SE ÎNCHINĂ LUI ISUS
Dacă analizezi profilul ucenicului și rezultatul final al uceniciei în viața credincioșilor din Noul Testament, vei observa că fiecare ucenic ajunge, în cele din urmă, să se închine lui Isus, să umble cu El și să slujească pentru El, împlinindu-și astfel scopul pentru care a fost creat: glorificarea lui Isus. (Ioan 4:23)”…adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și adevăr, fiindcă astfel de închinători dorește Tatăl.” Prin cântarea de laudă, omul Îl glorifică direct pe Dumnezeu, conform voii Lui, nu după preferințele sau sentimentele noastre, ci ghidându-ne după principiile și preceptele Scripturii. Nu vom purta dispute legate de stiluri de închinare, rugăciune sau alte forme și tradiții, precum stilul vestimentar. De ce? Pentru că nu ne preocupă orizontalitatea – adică opiniile personale, tradițiile sau preferințele bisericești și religioase – ci suntem concentrați pe ceea ce contează cu adevărat pentru Dumnezeu. Astfel, dacă Dumnezeu spune „Nu” în Biblie, și noi vom spune „Nu”. Dacă Dumnezeu spune „Da” în Biblie, și noi vom spune „Da”. Iar dacă Dumnezeu nu menționează nimic în Biblie, nu vom adăuga reguli sau liste. Închinarea în biserica verticală este diversificată în formele ei și contemporană, adaptată într-un stil relevant pentru generația noastră. Noi respectăm tradițiile altor biserici, dar ne însușim cu seriozitate chemarea pe care o avem aici. Aceasta are de-a face cu închinarea intenționată, pregătită și pasionată pentru Dumnezeu, adaptată la nevoile și provocările generației actuale.
UN UCENIC UMBLĂ CU ISUS
„Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască și el cum a trăit Isus.” (1 Ioan 2:6)
În greacă, versetul se traduce literal prin: „Cine zice că rămâne în El trebuie să și umble cum a umblat Isus.” „Umblarea”, atât pentru greci, cât și pentru evrei, simboliza trăirea. De aceea, în primii ani, înainte de a avea un nume propriu-zis, creștinismului i se spunea „Calea”. Erau oameni care alegeau să meargă pe această cale. Un ucenic al lui Hristos pășește pe urmele lui Isus și umblă ca Isus. Aceasta se va reflecta în trăirea lui. De aceea, în biserica noastră, vrem să creăm un cadru propice pentru învățarea și vegherea umblării noastre cu Isus. Am preluat modelul formării ucenicilor de la Domnul Isus – grupul mic. Isus Și-a format ucenicii, i-a învățat să umble pe Cale, investind în mod personal în fiecare dintre ei, într-un grup restrâns de 12 persoane. În acest cadru, studiem Cuvântul, relaționăm unii cu alții, ne rugăm, slujim și veghem unii asupra altora. Ucenicii se fac, nu se nasc. Formarea lor are loc în cadru restrâns – nu doar în slujba bisericii de duminică, ci și în privat, acasă, în grupuri mici. Primii creștini se închinau la Templu și frângeau pâinea acasă în grupuri mici (Fapte 2:46). Cine nu se integrează într-un grup mic nu poate fi membru al bisericii noastre, deoarece nu avem cum să-l păstorim și, astfel, nu-l putem învăța, îngriji și supraveghea. Riscul umblării și creșterii în Hristos va fi mai mare, iar noi vrem să evităm acest lucru.
UN UCENIC LUCREAZĂ PENTRU ISUS
„Dacă aduceți multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi glorificat.” (Ioan 15:8)
Într-un trup sănătos, fiecare mădular funcționează spre binele întregului trup; doar mădularele bolnave nu slujesc, iar noi ne dorim membri sănătoși în Trupul lui Isus. Oricine se implică în lucrarea bisericii sau a lui Dumnezeu, prin timp, energie, muncă sau bani, dovedește că este ucenicul Lui și Îl glorifică pe Dumnezeu. Cu cât Îl glorifici mai mult, cu atât vei fi mai împlinit, deoarece binecuvântarea Sa este proporțională cu dedicarea ta. Noi vrem ca tu să fii binecuvântat. Fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu.” (1Corinteni 10:31) Orice activitate, fie că serviți prăjituri, aranjați parcarea, vă implicați în tineret, filmați, ajutați la curățenie sau schimbați un scutec, se face pentru gloria lui Dumnezeu și binecuvântarea voastră! Roada este dovada identității tale: „Voi veți fi astfel ucenicii Mei”. Rodirea dovedește ceea ce ești (credința fără fapte este moartă – Iacov 2) și, prin ea, Îl glorifici pe Dumnezeu. Vrem să căutăm rodirea, deoarece scopul nostru este să facem ucenici, nu doar convertiți. Avem evaluări anuale pentru lucrările și lucrătorii bisericii, unde monitorizăm prezența și frecvența membrilor. Ne propunem să încurajăm și să ajutăm pe cei obosiți sau în dificultate, dar și să avertizăm și, dacă e necesar, să retragem pe cei care nu au motive întemeiate pentru absențe sau neimplicare.